Tarina

Gino Pigini
Gino Pigini juhlakirjansa “Il mio sogno” kannessa.

6. kesäkuuta 1946 rekisteröitiin Italiassa Anconan kauppakamarissa yritys Fratelli Pigini (suom. Veljekset Pigini). Asialla olivat Filippo Pigini ja hänen neljä poikaansa; Adriano, Gino, Luigi ja Marino. Ensimmäiset heidän rakentamansa harmonikat toimitettiin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin.

Toimintaa johti pitkään Gino Pigini. Hän kokosi ympärilleen joukon hienoja artesaaneja, ja yhdessä he loivat perustan Piginin tuleville vuosikymmenille. Kehitystyö ja ensiluokkainen käsityötaito nostivat Piginin yhdeksi alansa keskeisimmistä toimijoista.

Lasse Pihlajamaa
Lasse Pihlajamaa vuonna 1955. (Kuva: Wikimedia)

Yksi Gino Piginin merkittävimmistä yhteistyökumppaneista oli suomalainen harmonikkataiteilija Lasse Pihlajamaa. Lassella oli intoa ja tuoreita ajatuksia harmonikan kehittämiseksi, ja Pigini osoittautui ihanteelliseksi kumppaniksi vastaamaan näihin haasteisiin.

Maahantuonnin Suomeen Lasse käynnisti vuonna 1961 ja tuolloin soittimet nimettiin hänen mukaansa – Lasse Pihlajamaa Special.

Sittemmin myös Suomen-mallisto on ottanut käyttöön Pigini-nimen.

Pigini 70th Anniversary
Federico, Francesca ja Massimo Pigini harmonikkatehtaansa 70-vuotisjuhlissa 2016

1970-luvun lopulla työntekijänä aloittanut Ginon poika, Massimo Pigini teki pitkän ja menestyksekkään uran tehtaan johdossa. Vetovastuu siirtyi edelleen seuraavaan polveen 2010-luvulla ja nykyään toiminnasta vastaa Massimon poika, Federico Pigini.

Pigini suunnittelee ja valmistaa yli 200 harmonikkamallia, joita viedään 42 maahan ympäri maailmaa.

La storia continua. Tarina jatkuu.

pigini.com