Tarina

Gino Pigini
Gino Pigini juhlakirjansa “Il mio sogno” kannessa.

6. kesäkuuta 1946 rekisteröitiin Italiassa Anconan kauppakamarissa yritys Fratelli Pigini (suom. Veljekset Pigini). Asialla olivat Filippo Pigini ja hänen neljä poikaansa; Adriano, Gino, Luigi ja Marino. Ensimmäiset heidän rakentamansa harmonikat toimitettiin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin.

Toimintaa johti pitkään Gino Pigini. Hän kokosi ympärilleen joukon hienoja artesaaneja, ja yhdessä he loivat perustan Piginin tuleville vuosikymmenille. Kehitystyö ja ensiluokkainen käsityötaito nostivat Piginin yhdeksi alansa keskeisimmistä toimijoista.

Lasse Pihlajamaa
Lasse Pihlajamaa vuonna 1955. (Kuva: Wikimedia)

Yksi Gino Piginin merkittävimmistä yhteistyökumppaneista oli suomalainen harmonikkataiteilija Lasse Pihlajamaa. Lassella oli intoa ja tuoreita ajatuksia harmonikan kehittämiseksi, ja Pigini osoittautui ihanteelliseksi kumppaniksi vastaamaan näihin haasteisiin.

Maahantuonnin Suomeen Lasse käynnisti vuonna 1961 ja tuolloin soittimet nimettiin hänen mukaansa – Lasse Pihlajamaa Special.

Sittemmin myös Suomen-mallisto on ottanut käyttöön Pigini-nimen.

Pigini 75th Anniversary
Vuonna 2021 Massimo, Federico ja Francesca Pigini juhlivat harmonikkatehtaansa 75-vuotista taivalta.

1970-luvun lopulla työntekijänä aloittanut Ginon poika, Massimo Pigini teki pitkän ja menestyksekkään uran tehtaan johdossa. Vetovastuu on sittemmin siirtynyt edelleen seuraavaan polveen ja nykyään toiminnasta vastaa vuorostaan Massimon poika, Federico Pigini.

Pigini suunnittelee ja valmistaa yli 200 harmonikkamallia, joita viedään 42 maahan ympäri maailmaa.

La storia continua. Tarina jatkuu.

pigini.com